VOORNEMENS

 

jeFitcoach Ray

1 op 1

Functionele spiertraining

 

 

Goede voornemens

Bij veel mensen staan de goede voornemens weer voor de deur. Maar waarom wachten tot januari? Je kunt beter alvast wennen aan een nieuwe gewoonte. Overeten is een reactie op een ongezonde omgeving die continu verleidt tot het consumeren van zoete en vette voedingsmiddelen. Eetgewoonten verschillen per persoon. Dit artikel bespreekt hoe je tijdens de feestdagen met verschillende valkuilen en eetverleidingen om kunt gaan.

 

Psychologische oorzaken

De balans tussen energie-inname en calorieverbruik speelt een gewichtige rol. Wie te veel eet en te weinig beweegt, komt aan. Gelukkig is er ruimte voor de eigen verantwoordelijkheid. Dat veel mensen er niet in slagen deze te benutten, ligt aan verschillende psychische mechanismen die tot overeten leiden. Dit kan bijvoorbeeld komen door externe voedingsprikkels en aandrang om negatieve emoties weg te eten. Vaak ligt gevoelsblindheid in de weg en verstoort overmatig lijnen de balans.

 

Quick fix

Gewichtsafname is vooral gerelateerd aan de mate waarin de energie-inname is verlaagd. De samenstelling van je voeding lijkt weinig invloed te hebben op het resultaat. Vrijwel alle commerciële oplossingen om gewicht te verliezen, zijn effectief op korte termijn. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, gaat je lichaam sneller spierweefsel afbreken. Glycogeenlediging zorgt voor vochtverlies en verminderde sportprestaties. Daarbij daalt je ruststofwisseling en stijgt de vetopslag.

 

Vloeibare calorieën

Het gevaar van fris en vruchtensap is dat ze gemakkelijk naar binnen glijden. Uit talloze onderzoeken blijkt dat suikerhoudende drankjes weinig verzadiging geven en bijdragen aan een hoger lichaamsvetpercentage. Vast voedsel blijft langer in de mond en maag, waardoor veel verzadigingssignalen naar de hersenen gaan. Je eet minder van voedingsmiddelen waarop je lang moet kauwen. Soep verzadigt beter door het hoge sliktempo.

 

Eetgewoonten

Je eetgewoonten worden onder meer bepaald door maaltijdgrootte, eetsnelheid, hapgrootte, aantal seconden dat een hap wordt gekauwd en het gebruikte servies. In normale omstandigheden begint het verzadigingsgevoel na ongeveer twintig minuten. Een hoge eetsnelheid zorgt sneller dat je te veel eet, voordat je bewust wordt van enige verzadiging. Onderzoeken laten zien dat gebruik van kleine borden en glazen helpen om minder calorieën binnen te krijgen. Dit geldt ook voor kleiner bestek en rood serviesgoed. De kleur rood betekent gevaar.

 

Tafelmanieren

Je hebt de neiging om hetzelfde te doen als de persoon met wie je aan tafel zit. Als iemand snel eet, ga je zelf ook sneller eten. Dit komt omdat ieder mens onbewust de behoefte heeft om anderen na te doen. Daarom zijn interventies gericht op het terugdringen van grote porties minder effectief als je omgeving door blijft eten.

 

Conclusie

Overmatig lijnen werkt averechts en als je gaat jojoën, is de kans groot dat al het verloren gewicht weer terugkomt met rente. Het is beter om kleine wijzigingen in je eetgewoonten door te voeren. Waarom zou je daar nu al niet mee beginnen? Neem fruit in plaats van vruchtensap, eet langzamer, kauw langer en combineer klein bestek met minder grote rode borden en glazen. Slimmer eten begint bij jezelf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen

-Flegal KM, Kit BK, Orpana H, Graubard BI. Association of all-cause mortality with overweight and obesity using standard body mass index categories: a systematic review and meta-analysis. 2013.

-Sumithran P, Proietto J. The defence of body weight: a physiological basis for weight regain after weight loss. Clin Sci. 2013.

-Schwingshackl L, Hoffmann G. Long-term effects of low-fat diets either low or high in protein on cardiovascular and metabolic risk factors: a systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2013.

-Te Morenga L, Mallard S, Mann J. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. 2012.

-van Strien T, Herman CP, Verheijden MW. Eating style, overeating and weight gain. A prospective 2-year follow-up study in a representative Dutch sample. Appetite. 2012.

-de Souza RJ, Bray GA, Carey VJ, Hall KD, LeBoff MS, Loria CM, Laranjo NM, Sacks FM, Smith SR. Effects of 4 weight-loss diets differing in fat, protein, and carbohydrate on fat mass, lean mass, visceral adipose tissue, and hepatic fat: results from the POUNDS LOST trial. Am J Clin Nutr. 2012.

-Haedt-Matt AA, Keel PK. Hunger and binge eating: a meta-analysis of studies using ecological momentary assessment. Int J Eat Disord. 2011.

-Loveman E, Frampton GK, Shepherd J, et al. The clinical effectiveness and cost-effectiveness of long-term weight management schemes for adults: a systematic review. Health Technol Assess. 2011.

-Cooper Z, Doll HA, Hawker DM, Byrne S, Bonner G, Eeley E, O'Connor ME, Fairburn CG. Testing a new cognitive behavioural treatment for obesity: A randomized controlled trial with three-year follow-up. Behav Res Ther. 2010.

-Mann T, Tomiyama AJ, Westling E, Lew AM, Samuels B, Chatman J. Medicare's search for effective obesity treatments: diets are not the answer. Am Psychol. 2007.

-van Strien T, Ouwens MA. Effects of distress, alexithymia and impulsivity on eating. Eat Behav. 2007.

-Dansinger ML, Gleason JA, Griffith JL, Selker HP, Schaefer EJ. Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction: a randomized trial. JAMA. 2005.

-Van Strien T. Lijnen en overeten - Meetinstrument en model. Gedrag & Gezondheid 2001.

-Verborgen verleiders – Jaap van Ginneken.

-Mindless eating – Brian Wansink.

 

 

 

Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14 | TERMS & CONDITIONS