OLIJFOLIE

 

jeFitcoach Ray

1 op 1

Functionele spiertraining

 

 

Goed vet

Vetten zijn een onmisbare bron van energie, vitaminen en vetzuren. Je hebt vet nodig bij de celopbouw en handhaving van een gezond immuunsysteem. Vet levert warmte, zit in je hersenen, beschermt de organen en helpt bij het voorkomen van een droge huid. Dit artikel bespreekt de heilzame werking van enkelvoudig onverzadigde vetten in producten als olijfolie, nodig voor een strak en fit lichaam.

 

Onverzadigd versus verzadigd

Producten met vet bestaan altijd uit een combinatie van onverzadigde en verzadigde vetzuren. De verzadigde versie tref je veel in dierlijke producten. Voldoende consumptie van onverzadigde vetten verbetert bij veel mensen de bloeddruk en cholesterolsamenstelling, wat goed is voor hart en bloedvaten. Dit effect geldt niet als je verzadigd vet gaat vervangen door geraffineerde koolhydraten.

 

Extra vierge

Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten. Extra vierge olijfolie kent geen smaakafwijking en staat bekend als één van de gezondste en lekkerste vloeibare vetten. Het bevat veel onverzadigde vetzuren, (poly)fenolen en andere nuttige stoffen. Een voorbeeld is a-tocoferol dat rijk is aan vitamine E. Naast een antioxidatieve werking hebben fenolen een ontstekingsremmende invloed.

 

Dagelijks gebruik

Extra vierge is een vet of olie die wordt verkregen van de eerste koude persing. Om te voorkomen dat de smaak en gunstige gezondheidseffecten verloren gaan, is extra vierge meer geschikt voor dressings en gebruik zonder verhitting. Een dagelijkse inname van twee eetlepels uit een glazen fles is genoeg om ontstekingen te remmen en de geheugenfunctie te stimuleren. Er bestaan verschillende soorten olie met een lage zuurgraad.

 

Mediterrane keuken

Een mediterraan voedingspatroon bevat relatief veel plantaardige olie, groente, fruit, volkorenproducten, noten en een matige inname van wijn, vis, gevogelte en zuivel. De consumptie van rood vlees en snoep is beperkt. Het totaalplaatje biedt bescherming tegen ziekten als beroerte, diabetes en metabool syndroom. Onduidelijk is welke onderdelen precies verantwoordelijk zijn voor deze werking.

 

Conclusie

Bij een fit en strak lichaam hoort voldoende inname van onverzadigd vet. Je kunt kiezen uit allerlei soorten ongeraffineerde (olijf)olie in combinatie met mediterraan voedsel. Veel gunstige gezondheidseffecten worden toegeschreven aan het volgen van een mediterraan voedingspatroon, waarin plantaardige olie volop aanwezig is.

 

 

Bronnen

-Hoevenaar-Blom MP, Spijkerman AM, Boshuizen HC, Boer JM, Kromhout D, Verschuren WM. Effect of using repeated measurements of a Mediterranean style diet on the strength of the association with cardiovascular disease during 12 years: the Doetinchem Cohort Study. Eur J Nutr. 2014.

-Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S and others. Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2014.

-Salas-Salvadó J, Bulló M and others. Prevention of diabetes with Mediterranean diets: a subgroup analysis of a randomized trial. Ann Intern Med. 2014.

-Carnevale R, Pignatelli P, Nocella C, Loffredo L, Pastori D, Vicario T, Petruccioli A, Bartimoccia S, Violi F. Extra virgin olive oil blunt post-prandial oxidative stress via NOX2 down-regulation. Atherosclerosis. 2014.

-Babio N, Toledo E, Estruch R and others. PREDIMED Study Investigators. Mediterranean diets and metabolic syndrome status in the PREDIMED randomized trial. CMAJ. 2014.

-Rees K, Hartley L, Flowers N, Clarke A, Hooper L, Thorogood M, Stranges S. 'Mediterranean' dietary pattern for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2013.

-Martínez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E and others. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013.

-Toledo E, Hu FB, Estruch R and others. Effect of the Mediterranean diet on blood pressure in the PREDIMED trial: results from a randomized controlled trial. BMC Med. 2013.

-Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010.

-Covas MI, Nyyssonen K, Poulsen HE and others. EUROLIVE Study Group. The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med. 2006.

-Mensink RP, Katan MB. Effect of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins. A meta-analysis of 27 trials. Arterioscler Thromb. 1992.

-Wat is nu gezond? - Martijn Katan.

 

Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional training | Triodos Bank NL57 TRIO 0197 6235 14 | TERMS & CONDITIONS