VITALITEIT
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
functionele 1 op 1 training
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl
www.jefitcoach.nl


   jefitcoach Ray      

                        1 op 1  

        functionele spiertraining

Bronnen

-Bohannon RW. Number of Pedometer-Assessed Steps Taken Per Day by Adults: A Descriptive Meta-Analysis. Phys Ther. 2007.

-Colcombe S, Kramer AF. Fitness effects on the cognitive function of older adults: a meta-analytic study. Psychol Sci, 2003.

-Hamer M, Chida Y. Walking and primary prevention: a meta-analysis of prospective cohort studies. Br. J. Sports Med. 2008.

-Kraemer, WJ., et al. Resistance Training for Health and Performance. Curr. Sports Med. Reports 2002.

-Carpenter, D.M., Nelson, B.W. Low back strengthening for the prevention and treatment of low back pain. Med., Sci. Sports Exerc. 1999.

-Braith, R. W., and Stewart, K. J. Resistance exercise training. Its role in the prevention of cardiovascular disease.

-McGill SM. Low Back Disorders: Evidence Based Prevention and Rehabilitation.

-Lee DC, Sui X, Artero EG, e.a. Long-term effects of changes in cardiorespiratory fitness and body mass index on all-cause and cardiovascular disease mortality in men: the Aerobics Center Longitudinal Study. Circulation. 2011.

-WHO, World Health Organization. Global Recommendations on Physical Activity for Health.

-Haskell WL, et al. Physical activity and public health: updated recommendation for adults from the American College of Sports Medicine and the American Heart Association. Medical Science in Sports and Exercise, 2007.

-Bewegingstherapie voor diabetici. Huisarts en Wetenschap, 2010.


Vitaliteit 

Vitaal bewegen

Beter bewegen geeft je energie en minder stress. Tevens verkleint regelmatig sporten de kans op allerlei lichamelijke aandoeningen. Dit artikel beschrijft het belang van spiertraining voor je gezondheid als onderdeel van een verantwoord beweegprogramma. Hoeveel beweging is gezond en waarom is fit zijn belangrijk?


Preventie en revalidatie

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer vier op de vijf mensen ooit last krijgt van lage rugklachten. Lage rugpijn kan leiden tot atrofie en spierzwakte van de rompspieren zoals de multifidus. Functionele spiertraining is de basis voor preventie en revalidatie. Het is uitermate geschikt om aan je houding en mobiliteit te werken. Verder is neuromusculaire controle van de lumbale wervelkolom belangrijk voor constante stabiliteit van de romp. Je gaat soepeler bewegen en ontwikkelt meer kracht en uithoudingsvermogen.


Verhoogde ruststofwisseling

Overgewicht is een risicofactor voor chronische ziektes. Of je te zwaar bent, hangt onder meer af van je vetpercentage, tailleomtrek en BMI. De mate van fitheid en de hoeveelheid buikvet zijn belangrijke indicatoren voor de gezondheid. Intensieve spiertraining zorgt voor een fitter lichaam. Het verhoogd je metabolisme waardoor de energieverbranding na de training (EPOC) hoog blijft. Je verbrandt meer energie met behoud van de spieren.


Bescherming van je hart

Een verhoogde hypertensie is een bloeddruk hoger dan 140/90mm Hg in rust. Krachttraining draagt bij aan het verlagen van de bloeddruk op lange termijn. Dit is een indirect gevolg van minder vetmassa en veranderingen in de aansturing van het hart vanuit het sympathische zenuwstelsel. Daarnaast kan krachttraining de wanddikte van het hart vergroten waardoor het minder hard hoeft te slaan bij inspanning. Je vermindert het risico op hart- en vaatziekten.


Insulineresistentie en glucosetolerantie

Spiertraining verhoogt de gevoeligheid voor insuline en verlaagt de bloedglucose. Het verhoogt de opname van glucose in de cellen. Dagelijks trainen heeft de voorkeur, omdat de grotere insulinegevoeligheid binnen 2 tot 48 uur na de inspanning weer afneemt. Een goed beweegprogramma voor mensen met diabetes is maatwerk.


Gezond ouder worden

De botmassa en botdichtheid degenereren naarmate het ouder worden. Dit proces verloopt sneller als spieren te weinig worden belast. Het gevolg is een groter risico op osteoporose. Tijdens bewegingen worden de receptoren in het bot gestimuleerd om sterker te worden. Door spiertraining oefen je extra compressie uit. Krachttraining met een hoge intensiteit is effectiever dan training met een lage intensiteit. Je loopt daardoor minder kans op botbreuken. Veroudering van het lichaam gaat samen met verlies aan spieren, een lage ruststofwisseling, achteruitgang van cognitieve functies en minder botmassa. Al deze factoren kunnen worden afgeremd door spiertraining.


Conclusie

Krachttraining werkt preventief tegen allerlei welvaartsziekten en lichamelijke problemen. Daarbij is voldoende uithoudingsvermogen en de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen belangrijk. Verantwoord bewegen verbetert niet alleen je fitheid, maar draagt ook bij aan een gezond leven!


Tweemaal per week krachttraining is onderdeel van de internationale beweegnorm. Spiertraining komt volgens deze richtlijnen bovenop 30 minuten per dag recreatief bewegen en twee รก drie keer per week 30 minuten trainen van het uithoudingsvermogen. Dit staat beschreven in de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (WHO, ASCM).PT jefitcoach Ray www.jefitcoach.nl

Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14