DOEL

Wie is jefitcoach Ray?

Over Ray


Maak een afspraak voor een gratis personal training en introductie.

Contact


Functionele 1 op 1 training is vanaf

€ 77,50 per uur.

Lees hier ervaringen van klantenKvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14

Beter bewegen


Voor het leveren van topprestaties zijn alle trainingen bij jefitcoach 1 op 1 om een optimale overdracht van training naar doelbeweging te bereiken. Daarbij is de werkwijze gericht op het voorkomen en behandelen van de meest voorkomende blessures en dysfuncties. In de praktijk blijken oefeningen op maat zeer effectief om zonder klachten fitter en strakker te worden.


Kwaliteit van beweging

Het is duidelijk dat veel mensen beweegpatronen hebben die niet ideaal zijn. Hierbij geldt hoe meer ontspoorde bewegingen worden (over)belast, hoe groter de kans op klachten. Bij optimale bewegingen spelen spieractivatie, houding en motorische controle een belangrijke rol. Het maakt een optimale transfer mogelijk van je training naar de uiteindelijke doelbeweging in bijvoorbeeld sport of dagelijks leven.


Dysfunctie

Beweging is voor veel mensen normaal totdat het beweegapparaat gaat haperen. Vaak zijn de klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak (aspecifiek). Dysfuncties kunnen op verschillende manieren ontstaan zoals onvoldoende motorische controle, slechte ademhaling, verkeerde houding, bracing en gripping. Verandering van gedrag vormt de basis voor prestatie, preventie en revalidatie.


Deactivatie

Spieren kunnen onder meer door een blessure gedeactiveerd raken. Inhiberende deactivatie kan in een acute fase functioneel zijn om de beweging te minimaliseren. Als de pijn is verdwenen en lokale structuren zijn hersteld, is het niet vanzelfsprekend dat geïnhibeerde spieren weer als vanouds gaan werken. Eerdere blessures, bad habits en eenzijdige belasting zorgen sneller voor aangepaste beweegpatronen. Voor een efficiënte aansturing en rekrutering zijn beweegtesten nodig die de oorzaak achterhalen.


Beweeganalyse

Jefitcoach Ray gebruikt selective functional movement assessment als screening bij het individueel in kaart brengen van stabiliteit, mobiliteit, ademhaling, houding, dysbalans, spierconditie, motorische controle en meer. Oefeningen worden opgebouwd van lokale (her)activatie naar statische en dynamische belasting.


Conclusie

De kwaliteit van beweging vormt de basis van een goed trainingsprogramma. Afname van beweeglijkheid kan bijvoorbeeld ontstaan door eerdere blessures, verkeerde houding of eenzijdige belasting. De screening biedt onder andere inzicht in de kwaliteit van individuele beweegpatronen, waardoor oefeningen uitstekend kunnen worden afgestemd op de doelbeweging die je nastreeft. 

jefitcoach Ray www.jefitcoach.nl
jefitcoach Ray www.jefitcoach.nl

Bronnen o.a.

Clinical sports medicine - Brukner & Khan's.

Muscles testing and function - Williams & Wilkens.

Functional anatomy - Christy Cael.

Extremiteiten - Schuitemaker/Egmond.

Krachttraining en coördinatie - Frans Bosch.

Anatomie van de wendbaarheid - Frans Bosch.

Ergometrie en trainingsbegeleiding - J.A. Vos.

Advanced techniques in Glutei - Bret Contreras.

The glute lab - Bret Contreras.

Muscle testing - Physiotutors.

Manual muscle testing - Brent Brookbush.

The psoas solution - Evan Osar.

Functional training handbook - Craig Liebenson.

Advances in functional training - Michael Boyle.

Functional movement system - Gray Cook.

Corrective Exercise Specialist NASM.

Movement impairment syndromes - S. Sahrmann.

Krachttraining in revalidatie en sport - P. Huijbregts.

Inspanningsfysiologie oefentherapie en training - J.J. de Morree, M.W.A Jongert.

Low Back Disorders Evidence-Based Prevention and Rehabilitation - S. McGill.

Serrien B et al. (2018). Theoretical and empirical appraisal of differential motor learning: systematic review and meta-analysis. SportRxiv Preprints.