Voedingsfactoren in je eerste levensjaren spelen samen met genetische invloeden een gewichtige rol voor je postuur op latere leeftijd. Ontdek de functie van je hormonen als leptine, ghreline en peptide bij het reguleren van trek en verzadiging. In een ongezonde omgeving wordt overeten echt een probleem als je continu wordt aangezet tot het consumeren van calorierijke voeding.
Met stabiele isotopen is objectief vastgesteld dat mensen met overgewicht meer consumeren dan lichtere personen. Dit betekent naarmate je zwaarder wordt meer calorieën nodig zijn om dat gewicht te handhaven. Bij gewichtsverlies geldt dat je structureel minder energie moet binnenkrijgen dan je verbrandt. Verder afvallen vereist minder energie uit voeding en meer beweging, waardoor bij veel mensen het lichaamsgewicht steeds moeilijker omlaag gaat en uiteindelijk stabiliseert.
Een belangrijke verandering bij toenemend gewichtsverlies vormt de daling van leptine vanuit het vetweefsel, waardoor voedselzoekend gedrag en een efficiënter werkend metabolisme wordt gestimuleerd. Naast leptine speelt verzadigingshormoon ghreline een gewichtige rol. Dit hormoon uit je maagwand stijgt bij energietekort en geeft drang tot eten. Het niveau van leptine herstelt zich pas in je lichaam na een jaar, wat zorgt dat na serieus gewichtsverlies alle verloren kilo's vaak snel met rente terugkomen.
Naast leptine en ghreline speelt verzadigingshormoon peptide PYY in de darm een rol. Signalen van een negatieve energiebalans leiden in de hypothalamus tot de perceptie dat er sprake is van energiegebrek. Dit resulteert in een stimulatie van de energie-inname. Mensen met relatief veel lichaamsvet blijken lagere PYY-spiegels te hebben dan mensen met een normaal vetpercentage. De consequentie is dat deze mensen sneller trek ervaren door minder verzadigende activiteit in het bloed.
Bij obese personen zorgt 10 tot 15% gewichtsafname al snel voor een significante verlaging van hart- en vaatziekten. Tevens verkleint de kans op diabetes type 2 en kan in veel gevallen medicijngebruik worden verminderd. Een gemiddeld verlies van maximaal een halve kilo per week met een dagelijkse inname van ongeveer 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is een goed advies. Dit geldt totdat de natuurlijke grens wordt bereikt die per persoon verschilt.
Een dikmakende omgeving maakt het extra uitdagend een streefgewicht te bereiken én te behouden. Hoe realistischer je doel, hoe meer kans je hebt op handhaving van het gezonde gewicht. Dubieuze kuren en snelle afvalmethoden blijken in de praktijk vooral marketing illusies gericht op korte termijn resultaat. Bij veranderen van spijs is bewustzijn over het eigen gedrag bepalend voor een strakke lijn. Behoud van een nieuw gewicht in het 1e jaar is na veel te zijn afgevallen cruciaal om terugval te voorkomen.
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14