Er is nog veel onwetendheid over het eten van eieren. Is een ei nu gezond of niet? Anders dan vroeger werd aangenomen, blijkt het cholesterol uit eieren weinig bij te dragen aan de verhoging van cholesterol in je bloed. Wel bieden ze belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht. Waar let je op en welke zijn het gezondst om te eten?
Het is een misverstand dat het cholesterol uit je voeding direct wordt omgezet in serumcholesterol. Je lichaam reguleert het cholesterolmetabolisme via de lever. De bijdrage van één ei aan cholesterol is klein (200 mg) in vergelijking met de hoeveelheid cholesterol die dagelijks je dunne darm passeert (1000-2000 mg). De lichaamseigen productie van cholesterol is dus veel hoger dan de bijdrage van een ei. Er is geen sterk verband met het risico op hart- en vaatziekten. Uitzonderingen zijn hyperresponders voor cholesterol en mensen met diabetes.
Een ei is rijk aan vitamine B12, selenium, fosfor en bevat hoog kwalitatief eiwit met alle essentiële aminozuren waaronder lysine. Dit aminozuur is onvoldoende aanwezig in vooral plantaardige voeding. Eieren zijn tevens een goede bron van vitamine A, D, E, foliumzuur, ijzer, zink en jodium. Op basis van de huidige inzichten is er voor gezonde mensen voldoende bewijs om dagelijks minstens één ei te eten. Houd rekening met voedingsmiddelen waar ei in verwerkt zit. Het gezondste ei is afkomstig van kippen die insecten eten en vrij rondlopen.
Er zijn bewijzen dat dit nutriëntendichte, eiwitrijke voedingsmiddel een hogere verzadiging geeft ten opzichte van een voedingsmiddel met voornamelijk koolhydraten. Eieren bij het ontbijt zorgen voor een significant lagere calorie-inname tijdens je lunch. Een gekookt ei levert gemiddeld 7 gram eiwit en slechts 75 kilocalorien. Eieren bieden veel voordelen voor je gezondheid. Voedingsstoffen als luteïne en zeaxanthine beschermen je ogen tegen UV-straling en netvliesveroudering (maculadegeneratie). Choline is goed voor je cognitieve vermogens en geheugen.
Conclusie
Er zijn veel gezondheidsvoordelen van eieren te noemen. Eiwitrijke voeding zoals een ei zorgt voor meer verzadiging dan koolhydraatrijk eten wat goed uitkomt als je wilt afvallen. Het consumeren van één ei per dag helpt bloedstolsels te voorkomen. Ook verlaagt het significant je risico op een hartaanval. Voor gezonde mensen hoort een gezond ei erbij! Het liefst van kippen die vrij rondlopen en insecten eten.
Bronnen
-Hu FB, Stampfer eo. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women.
-Djoussé L, Gaziano JM Dietary Cholesterol and Coronary Artery Disease: A Systematic Review. 2009.
-Vander Wal, J.S., Gupta, A., Khosia, P. Egg breakfast enhances weight loss, International Journal of Obesity. 2012.
-Mente, a. et al. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease. Arch Intern Med. 2009.
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14