Dagelijks een handje noten eten draagt bij aan je gezonde lichaamsgewicht. Rauwe of ongebrande noten geven een hoge verzadiging en zijn het gezondst. Ze bevatten veel goede vetten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Deze passen uitstekend bij een dieet voor vetverlies en het ontwikkelen van de juiste eetgewoonten. Je personal trainer en dietist Purmerend geeft je tekst en uitleg in een notendop.
Noten hebben een verzadigend effect door het hoge gehalte aan vezels en eiwitten. Hierdoor krijg je minder snel trek in ander eten. Noten zijn tevens een bron van belangrijke voedingsstoffen. Het gehalte aan vet varieert per soort. Het meeste vet bestaat uit gezonde onverzadigde vetten die je cholesterol- en glucosewaarden positief beïnvloeden. Het resultaat is een lagere kans op hart- en vaatziekten.
Gebrande noten
Noten kunnen op veel manieren worden bewerkt, zodat ze langer houdbaar zijn. Bij deze bewerkingen gaan echter veel voedingsstoffen verloren. Veel noten uit de supermarkt worden op hoge temperaturen geroosterd of gebrand. Door extra vet van olie ontstaat een hoger caloriegehalte. Gebrande noten worden vaak gezouten, doordat bakvet makkelijk het zout erop laat plakken. Als de verpakking ongezouten aangeeft, dan zijn het gebrande noten zonder zout.
Walnoten
Geen noot is de beste. Variatie zorgt dat je alle voedingsstoffen van noten binnenkrijgt. Walnoten worden altijd ongebrand verkocht. Ze bevatten veel omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur is onder meer belangrijk bij de groei. Alfa-linoleenzuur kan je lichaam zelf niet aanmaken. De dagelijkse benodigde hoeveelheid krijg je binnen door het eten van 30 gram walnoten.
Paranoten
Deze ongebrande noten zijn van nature rijk aan selenium en magnesium. Selenium is een antioxidant die je lichaamscellen beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen. Verder is selenium betrokken bij een goede schildklierwerking. Magnesium is nodig voor botopbouw, overdracht van zenuwprikkels en een gezonde hartspier. Er zijn aanwijzingen dat magnesium beschermt tegen het ontstaan van diabetes.
Energiebalans
De lage glycemische lading van noten bevordert een gezond lichaamsgewicht. Daarbij lijkt de opname van calorieën uit noten minder efficiënt te verlopen in vergelijking met andere voeding. Het lijkt erop dat de hoeveelheid vet in de ontlasting na het nuttigen van noten tot 15% kan stijgen. Dit laat zien dat het opgenomen percentage in de darm verschilt per product en niet constant is. Een handje noten van 25 gram levert ongeveer 150 kcal.
Noten bevatten veel vetten, vezels, vitamines en mineralen die passen in een gezond eetpatroon. Onderzoeken suggereren dat het eten van onbewerkte of rauwe noten een lager risico op hartziekten, overgewicht en diabetes geeft. Er zijn aanwijzingen dat verzadiging, samenstelling, glycemische lading en verminderde calorieopname door de darm bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht. Je mag dus met een gerust hart een harde noot kraken.
Bronnen
-Flores-Mateo G. eo. Nut intake and adiposity: meta-analysis of clinical trials. 2013.
-Sabaté J, Oda K. Nut consumption and blood lipid levels: a pooled analysis of 25 intervention trials. 2010.
-Ma Y, Njike VY eo. Effects of walnut consumption on endothelial function in type 2 diabetic subjects: a randomized controlled crossover trial. 2010.
-Mattes RD, Dreher ML. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pac J Clin Nutr. 2010.
-Banel DK, Hu FB. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. 2009.
-Thomas D, Elliott EJ. Low glycaemic index, or low glycaemic load, diets for diabetes mellitus. 2009.
-Mattes RD, eo. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. 2008.
-Kris-Etherton PM, Hu FB, Ros E, Sabaté J. The role of tree nuts and peanuts in the prevention of coronary heart disease: multiple potential mechanisms. 2008.
-Natoli S, McCoy P. A review of the evidence: nuts and body weight. 2007.
-Positieve gezondheidseffecten van noten en gedroogde zuidvruchten, TNO Kwaliteit van Leven, 2007.
-Ellis PR, Kendall CW, Ren Y, eo. Role of cell walls in the bioaccessibility of lipids in almond seeds. 2004.
-Sabaté J. Nut consumption and body weight. 2003.
-NEVO voedingsmiddelentabel.
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14