Personal trainer én personal training expert Purmerend | jefitcoach.nl
AARDAPPELS

jefitcoach Ray

1 op 1 

personal trainer én dietist Purmerend

Personal trainer en dietist in Purmerend - jefitcoach Ray
jefitcoach Ray l persoonlijke training en voeding Purmerend
jefitcoach Ray l Functionele spiertraining Purmerend
jefitcoach Ray l Fitness en voedingscoach Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 trainingsexpert Purmerend
jefitcoach Ray l Sportwetenschapper én personal trainer Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke fitness begeleiding Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke coach kickboksen Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke spiertraining en afvallen Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 coaching Purmerend
jefitcoach Ray l Strak en Fit met trainingsexpert Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 kickboksen en voedingsbegeleiding Purmerend
jefitcoach Ray l Personal fitness expert Purmerend
jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend

Bij warm eten worden vaak aardappelen of andere bronnen van zetmeel gegeten. Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een bron van koolhydraten. Aardappelen zijn groenten en bevatten diverse vitamines en mineralen die niet in pasta en rijst voorkomen. Zijn alle soorten aardappels gezond? En wat is het effect op je energiebalans en lichaamsgewicht?


Energiewaarde van piepers

Piepers zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. De witte aardappel behoort net als paprika’s en tomaten tot de nachtschadefamilie. In aardappelen zit onder meer vitamine C, vitamine B6, eiwit, vezel, fosfor en kalium. Twee gekookte exemplaren van vijftig gram leveren ongeveer tachtig kilocalorieën. Dit is minder energie dan een plak kaas, honderd gram gekookte rijst of een bakje chips.


Patat bakken

Friet wordt gemaakt van aardappelen, vet en zout. Tijdens het frituurproces raakt de aardappel veel water kwijt, waardoor de hoeveelheid koolhydraten per honderd gram hoger uitvalt. Tevens neemt de hoeveelheid vet toe. Er zijn aanwijzingen dat bij te lang en heet frituren of bakken de schadelijke stof acrylamide ontstaant


Hypoglykemie

Veel mensen denken dat bepaalde voedingsmiddelen hypoglykemie bevorderen. Echter, onderzoeken laten zien dat de symptomen bij een laag bloedsuikergehalte weinig specifiek zijn. Je kunt denken aan vermoeidheid, allergieën en hoofdpijn. Er zijn aanwijzingen dat deze verschijnselen bij gezonde mensen maar zelden voorkomen wanneer de bloedsuiker laag is.


Afvallen en zetmeel

Het is een fabel dat je van gekookte aardappelen snel aankomt in gewicht. Ze bevatten zetmeel, maar ook veel water. Tevens bezit de aardappel net als bijvoorbeeld volkorengranen en zilvervliesrijst veel voedingsvezel. Een evenwichtig voedingspatroon kan vaak twee of drie gekookte aardappelen bevatten. De zoete variant bevat iets meer calorieën dan de normale aardappel. Sommige mensen zijn allergisch voor nachtschade.


Aardappelen gezond in gevarieerde voeding

Gebakken aardappelen, chips en patat eten makkelijk weg. Hierdoor krijg je sneller meer energie binnen dan je verbruikt. In een gevarieerd voedingspatroon zijn gekookte aardappelen gezonde groenten met relatief weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Ze zijn niet gewenst voor mensen die een keto dieet volgen. Bewezen is dat gewichtstoename wordt veroorzaakt door een positieve energiebalans.

Bronnen

-Sacks FM, Carey VJ, Anderson CA ao. Effects high vs low glycemic index of dietary carbohydrate on cardiovascular disease risk factors and insulin sensitivity: the OmniCarb randomized clinical trial. JAMA. 2014.

-Randolph JM, Edirisinghe I, Burton-Freeman B. Potatoes, glycemic index, and weight loss in free-living individuals: practical implications. 2014.

-Ooi CP, Loke SC. Sweet potato for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev. 2013.

-Shively CA, Apgar JL, Tarka SM Jr. Postprandial glucose and insulin responses to various snacks of equivalent carbohydrate content in normal subjects. Am J Clin Nutr. 1986.

-Leeman M, Ostman E, Björck I. Glycaemic and satiating properties of potato products. Eur J Clin Nutr. 2008.

-Nederlandse Voedingsmiddelentabel.

-Wat is nu gezond - Martijn Katan.

Privacy policy

OK