Bronnen o.a.
- G.J. van Ingen e.a. Biomechanica. Klassieke mechanica toegepast op bewegen van de mens, Amsterdam: Bewegingswetenschappen VU.
- Clinical Sports Medicine - Brukner & Khan's: in NL Sportgeneeskunde - Hans Tol en Robert-Jan de Vos.
Om zonder lichamelijke klachten goed te kunnen presteren, heeft jefitcoach Ray zich als sportwetenschapper gespecialiseerd in preventie en behandeling van de meest voorkomende blessures. Bij oefentherapie staat het aanpakken van de oorzaak van fysieke problemen centraal. Daarom word vooraf een analyse gemaakt van je beweegpatroon. Daarmee worden functionele oefeningen geselecteerd die optimaal zijn voor je blessure herstel.
In de praktijk is het duidelijk dat veel mensen beweegpatronen hebben die niet ideaal lopen. Hierbij geldt hoe meer ontspoorde bewegingen worden (over)belast, hoe groter de kans op klachten en afnemende prestaties. Om beter te bewegen zijn onder andere spieractivatie en motorische controle cruciaal voor een goede overdracht vanuit je training naar de dagelijkse beweegpraktijk.
Dysfunctie
Vrij bewegen is voor de meeste mensen normaal totdat het beweegapparaat gaat haperen. Vaak zijn de klachten die ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak (aspecifiek). Er zijn verschillende redenen waarom dysfuncties ontstaan zoals onvoldoende aansturing van het zenuwstelsel, antagonistische spieren die onnodig aanspannen en stijfheid of atrofie van een spier.
Deactivatie
Spieren kunnen onder meer door een blessure gedeactiveerd raken. Inhiberende deactivatie kan in een acute fase functioneel zijn om de beweging te minimaliseren. Als de pijn weg is en lokale structuren zijn hersteld, is het niet vanzelfsprekend dat geïnhibeerde spieren als vanouds gaan werken. Na een blessure, verkeerde gewoonte of eenzijdige belasting neemt de kans toe op een aangepast beweegpatroon. Het aanpakken van de oorzaak is nodig voor een efficiënte aansturing en rekrutering.
Proprioceptie
Een gewricht dat onvoldoende functioneert, is meestal niet mobiel. Het herstellen van de beweeguitslag is belangrijk voor de stabiliteit. Het gewricht moet weten wat het midden is, doordat sensoren vooral actief zijn aan het eind van de range of motion. Dit betekent niet dat een immobiel gewricht altijd gemobiliseerd moet worden. Soms zijn er oorzaken zoals een afwijkende anatomie die niet kunnen worden opgelost met corrigerende oefeningen.
Jefitcoach Ray gebruikt beweegtesten bij het in kaart brengen van je bewegingspatroon. Dit geeft een goed beeld van je stabiliteit, mobiliteit, ademhaling, houding, motorische controle en meer functies. Weinig mobiliteit kan bijvoorbeeld worden aangepakt door het gebruik van actieve en gefaciliteerde technieken. Daarna moet het lichaam nog leren deze nieuwe vrijheidsgraden te stabiliseren, voordat de juiste controle en timing mogelijk is.
Voorbeeld uit de praktijk
Als het bekken door weefselaanpassing overmatig naar voren kantelt, worden de hamstrings vaak erg strak. Het gevolg is meer abductie, flexie en interne rotatie in de heup. Doordat de voet sneller proneert neemt de kans op knieklachten toe. Een houdingscorrectie en verbetering van de heupfunctie is dan in veel gevallen een goed advies. Daarbij worden oefeningen opgebouwd van lokale activatie naar statische en dynamische belasting.
Conclusie
Kwaliteit van beweging vormt de basis van een goed oefenprogramma. Afname van beweeglijkheid kan ontstaan door oude blessures, verkeerde gewoontes of eenzijdige belasting. Jefitcoach Ray gebruikt als sportwetenschapper een bewezen testmethode die inzicht geeft in de kwaliteit van je beweegpatroon. Persoonlijke begeleiding met de juiste oefentherapie levert een goed vooruitzicht op volledig herstel.
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14