jeFitcoach
Functionele training
Een vitamine D tekort wordt niet alleen in verband gebracht met problemen in de botstofwisseling, maar ook met een verzwakking van de spieren, verergering van symptomen bij auto-immuunziekten, een verhoogde bloeddruk en meer kans op darm, borst- en prostaatkanker.
Hoewel de inname van belang is, moet vooral worden gekeken naar de bloedspiegels. De minimumspiegels in Nederland zijn vastgesteld op 30 nmol/l. De Gezondheidsraad rapporteerde tekorten in alle lagen van de bevolking, vooral bij zelfstandig wonende ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Een advies om 10 mcg (400 ie) per dag te suppleren werd voor deze doelgroepen gegeven. Daarnaast werden er communicatie aanbevelingen verstrekt met betrekking tot voeding en daglicht.
Een omslag
De kritiek op oude richtlijnen is al jaren aan de gang. Na publicatie van de oude richtlijnen, verschenen in meerdere wetenschappelijke tijdschriften allerlei artikelen van deskundigen met een dringend advies, om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te verhogen. Deze druk heeft mede geleid tot een herinterpretatie van de bestaande literatuur. Zelfs met een verdrievoudiging van de ADH is het de vraag of dit voldoende is. De richtlijnen zijn namelijk alleen gericht op het behoud van een gezonde botstofwisseling. De samenstellers van de richtlijnen zijn van mening dat er voor andere zaken (nog) te weinig bewijs is...
Advies voor voldoende vitamine D
Ga van april tot oktober elke dag naar buiten. Let op met zonnebrandcrème, want deze kan de aanmaak van vitamine D hinderen. Daarom is het verstandig om dit pas na een kwartier aan te brengen. Zorg dat je armen (liefst ook benen) ontbloot, omdat je gezicht minder oppervlak heeft. Daarmee krijg je voldoende vitamine D binnen. In de winter is het lastig om vitamine D aan te maken. Margarines bevatten vitamine D, echter vis is een betere oplossing. Twee maal per week vette vis (haring, zalm, sardientjes, forel, paling) is een goede basis voor de Nederlandse ADH. Vissen blijken erg efficiënt in het aanmaken van vitamine D(3). Je kunt natuurlijk ook supplementen gebruiken of kiezen voor de oude oplossing levertraan. Een eetlepel is goed voor 1.480 IE. Naar Nederlandse richtlijnen heb je dan voor de rest van de week genoeg. Het is vreemd dat producenten van functionele voeding nog niet in deze markt zijn gesprongen.
Conclusie
De huidige richtlijnen lijken niet in staat te zijn om botbreuken te verminderen. Het is zelfs de vraag of een verdrievoudiging van de ADH genoeg is. Nederlandse richtlijnen lopen hiermee volledig uit de pas met andere landen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daarom is het verstandig om veel aandacht te schenken aan je vitamine D inname. Daarnaast blijft voldoende bewegen belangrijk voor de kwaliteit van je botten!
Bischoff-Ferrari HA (2004), Dietrich T, Orav EJ, Dawson-Hughes B. Positive association between 25-hydroxy vitamin D levels and bone mineral density: a population-based study of younger and older adults. Am J Med. 2004; 116:634-9.
Bischoff-Ferrari HA (2009a), Willett WC, Wong JB, et al. Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2009; 169:551-61.Bischoff-Ferrari HA (2009b),
Gandini S (2011), Boniol M, Haukka J, Byrnes G, Cox B, Sneyd MJ, Mullie P, Autier P. Meta-analysis of observational studies of serum 25-hydroxyvitamin D levels and colorectal, breast and prostate cancer and colorectal adenoma. Int J Cancer. 2011 Mar 15;128(6):1414-24.
Gezondheidsraad (2008). Naar een toereikende inname van vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2008; publicatienr. 2008/15. ISBN 978-90-5549-729-4.
Giovannucci E (2007). Epidemiological evidence for vitamin D and colorectal cancer. J Bone Miner Res. 2007; 22 Suppl 2:V81-5.
Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, D.C.: National Academies Press, 2010.
Verheesen RH, Muskiet FAJ, Schuitemaker GE, van der Veer E, Wielders JPM. Tijd voor herijking GR-advies vitamine D. Medisch contact December 2010.
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional training