Personal trainer én diëtist in Purmerend l Jefitcoach Ray is personal trainer, sportwetenschapper én diëtist afkomstig uit de voetbalfamilie Koeman l Ruim 20 jaar specialist in persoonlijke training en voedingsadvies l Fit en strak zonder lichamelijke klachten door beter bewegen en eten l Gratis proefles!
EIEREN

                                                                                                                                                                                                                                                                         Contact 

jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
1 op 1 functionele training en voedingsadvies Purmerend


jefitcoach Ray    

       1 op 1  

      functionele spiertrainingEieren voor je geld

Er is nog veel onwetendheid over het eten van eieren. Is een ei nu gezond of niet? Anders dan vroeger werd aangenomen, blijkt het cholesterol uit eieren weinig bij te dragen aan de verhoging van cholesterolwaarden in het bloed. Daarnaast bieden eieren belangrijke voedingsstoffen en die kunnen bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht.


Cholesterol mythe

Het is een misverstand dat het cholesterol uit je voeding direct wordt omgezet in serumcholesterol. Je lichaam reguleert het cholesterolmetabolisme via de lever. De bijdrage van één ei aan cholesterol is klein (200 mg) in vergelijking met de hoeveelheid cholesterol die dagelijks de dunne darm passeert (1000-2000 mg). De lichaamseigen productie van cholesterol is dus veel hoger dan de bijdrage van een ei. Er is geen sterk verband met het risico op hart- en vaatziekten. Uitzonderingen zijn hyperresponders voor cholesterol en mensen met diabetes. Deze groepen mogen niet te vaak eieren nemen.


Ei hoort erbij

Een ei is rijk aan vitamine B12, selenium, fosfor en bevat hoog kwalitatief eiwit met alle essentiële aminozuren waaronder lysine. Dit aminozuur is onvoldoende aanwezig in vooral plantaardige voeding. Eieren zijn tevens een goede bron van vitamine A, D, E, foliumzuur, ijzer, zink en jodium. Op basis van de huidige inzichten is er voor gezonde mensen voldoende bewijs om elke dag een ei te eten. Houd daarbij wel rekening met voedingsmiddelen waar al ei in verwerkt zit.


Afslankmiddel

Er zijn bewijzen dat dit nutriëntendichte, eiwitrijke voedingsmiddel een hogere verzadiging geeft ten opzichte van een voedingsmiddel met voornamelijk koolhydraten. Eieren bij het ontbijt zorgen voor een significant lagere calorie-inname tijdens de lunch. Een gekookt ei levert gemiddeld 7 gram eiwit en slechts 75 kcal. Eieren bieden veel gezondheidsvoordelen. Voedingsstoffen als luteïne en zeaxanthine beschermen je ogen tegen UV-straling en netvliesveroudering (maculadegeneratie), terwijl choline goed is voor je cognitieve vermogens en geheugen. Eén ei per dag draagt bij aan het voorkomen van bloedstolsels en verlaagt het risico op een hartaanval.


Conclusie

Voor gezonde mensen luidt het dagelijkse advies: een ei hoort erbij. Er zijn veel gezondheidsvoordelen te noemen en dat is het hele eieren eten..Bronnen

-Hu FB, Stampfer MJ, Rimm EB, Manson JE, et al. A prospective study of egg consumption and risk ofcardiovascular disease in men and women.


-Djoussé L, Gaziano JM (2009). Dietary Cholesterol and Coronary Artery Disease: A Systematic Review. Curr Atheroscler Rep. 2009.


-Vander Wal, J.S., Gupta, A., Khosia, P. and Dhurandhar, N.V. (2008), Egg breakfast enhances weight loss, International Journal of Obesity.


-Mente, a. et al. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease. Arch Intern Med. 2009.


ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23226747

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23676423