Sommige mensen zijn iets zwaarder dan gemiddeld als gevolg van genetische invloeden. Tevens kunnen voedingsfactoren in de eerste levensjaren een rol spelen. Ruimte voor de eigen verantwoordelijkheid ligt in de balans tussen energie-inname en energieverbruik. Overeten vormt vaak een probleem, omdat het een gezonde reactie is op een ongezonde omgeving die je continu verleidt tot het consumeren van calorierijk eten.
Met stabiele isotopen is objectief vastgesteld dat mensen met overgewicht meer consumeren dan lichtgewichten. Dit betekent naarmate iemand zwaarder wordt,meer calorieën nodig zijn om dat gewicht te handhaven. Om af te vallen, geldt dat je structureel minder energie moet binnenkrijgen dan je verbrandt. Verder afvallen vereist minder energie uit voeding en meer beweging, waarbij het lichaamsgewicht steeds moeilijker omlaag gaat en uiteindelijk stabiliseert.
Een belangrijke verandering bij toenemend gewichtsverlies vormt de daling van leptine vanuit het vetweefsel, waardoor voedselzoekend gedrag en een efficiënter werkend metabolisme worden gestimuleerd. Naast leptine spelen verzadigingshormonen als ghreline een rol. Dit door de maagwand gemaakte hormoon stijgt bij een energietekort en geeft drang tot eten. Vaak herstelt het niveau van leptine niet volledig, wat ertoe bijdraagt dat weggewerkte kilo’s met rente terugkomen.
Naast leptine en ghreline spelen verzadigingshormonen uit de darm zoals peptide YY (PYY) een rol. Signalen van een negatieve energiebalans leiden in de hypothalamus tot de perceptie dat er sprake is van energiegebrek, wat resulteert in een stimulatie van de energie-inname. Zwaarlijvige personen hebben lagere PYY-spiegels dan mensen met een normaal gewicht en dus minder verzadigende activiteit in het bloed.
Als je te zwaar bent, dan heeft tien procent gewichtsafname vaak al een significant effect op verlaging van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Tevens verkleint de kans op diabetes type 2 en kan in veel gevallen medicijngebruik worden verminderd. Een gemiddeld verlies van maximaal een halve kilo per week met een dagelijkse inname van ongeveer 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is meestal goed vol te houden. Dit advies geldt totdat de natuurlijke grens is bereikt welke per persoon verschilt.
Onze dikmakende omgeving maakt het voor veel mensen lastig om hun streefgewicht te bereiken en vast te houden. Hoe realistischer dit streven, hoe meer kans op behoud van een gezond gewicht. Dubieuze kuurtjes en snelle afvalmethoden blijken in de praktijk vooral marketing illusies gericht op korte termijn resultaten. Exploitatie van irrationele verlangens kan zo een lucratieve handel. zijn. Bij verandering van spijs blijft motivatie en bewustwording van het eigen gedrag cruciaal voor een goed blijvend resultaat.
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14