Een banaan is voor de meeste mensen gezond en geschikt als verantwoord tussendoortje. Bananen zijn rijk aan voedingsstoffen als vitamine B6, kalium, tryptofaan en voedingsvezel. Ze bevatten ongeveer 110 kilocalorieën en 2,5 gram voedingsvezels per stuk. In dit artikel meer over deze vrucht.
Rijpe en onrijpe bananen
Onrijpe bananen bevatten zetmeel, latex en weinig suikers. Tijdens het rijpingsproces wordt latex afgebroken en verdwijnt de bitterheid. De omzetting van zetmeel in suiker zorgt voor een zoete smaak. Tijdens het rijpen kan het percentage snelle suikers toenemen tot wel twintig procent. Het grootste deel is sucrose (65%), gevolgd door glucose (20%) en fructose (15%). Een rijpe banaan is dus calorierijker dan een groen of halfrijp exemplaar.
Groene bananen bevatten de stof leucocyanidine. Dit is een bioactieve stof die de groei van slijmvliescellen stimuleert. Hierdoor worden de maag en darm beschermd tegen zweren en letsels die het gevolg zijn van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld aspirine. Bij maagpijn kan een milkshake met magere melk en een banaan de klachten verminderen. Sporters of mensen die zware inspanningen leveren kunnen beter rijpe bananen eten. De aanwezigheid van kalium (500 mg/125g) verlaagt de bloeddruk en zorgt voor een goede spierwerking, terwijl natrium in de meeste gevallen de bloeddruk doet stijgen. Kalium helpt de bloedvaten makkelijker te ontspannen. Dit werkt uitstekend tegen stress.
Vitamine B6 en tryptofaan
In een banaan zit tryptofaan. Dit aminozuur wordt in het lichaam gebruikt als grondstof voor eiwitsynthese en is onder meer betrokken bij de synthese van serotonine en het slaaphormoon melatonine. Serotonine is een neurotransmitter met een kalmerende werking. Eiwitten bevatten lage concentraties tryptofaan. De inname van een eiwitmaaltijd verhoogt de concentratie van concurrerende aminozuren ten opzichte van tryptofaan. Het aminozuur wordt het best door het lichaam opgenomen in combinatie met ander voedsel dat rijk is aan koolhydraten, zoals rijst en pasta. Vitamine B6 (pyridoxine) in de banaan zorgt voor een goede aansturing van de hersenen. Het houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig en ondersteunt het immuunsysteem. Pyridoxine speelt een belangrijke rol bij de eiwitstofwisseling.
Voedingsvezel
De banaan is een uitstekende bron voor goede darmbacteriën en voedingsvezels. Vezels binden vocht en dat is goed voor de spijsvertering. Het zorgt voor een goede darmwerking en bestrijding van constipatie. Bananen zijn ook interessant bij coeliakie of glutenintolerantie. De aanwezigheid van moeilijk verteerbaar zetmeel heeft de banaan gemeen met rauwe aardappels. Het zetmeel van een rauwe aardappel wordt nauwelijks afgebroken in de dunne darm, maar komt grotendeels als voedingsvezel terecht in de dikke darm. Bewaar bananen nooit in de koelkast of diepvriezer, want dan gaan veel nuttige nutriënten verloren.
Conclusie
Bananen passen prima in een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon, waarin verse groenten en fruit centraal staan. Als je energiebalans in orde is, dan zijn bananen geen dikmakers. Ze bevatten veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen die een positieve invloed hebben op je gezondheid.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(vrucht)
www.voedingswaardetabel.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B6
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tryptofaan
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21524710
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10725161
Wat is nu gezond - Prof. Martijn Katan
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14