Personal trainer én diëtist in Purmerend l Jefitcoach Ray is personal trainer, sportwetenschapper én diëtist afkomstig uit de voetbalfamilie Koeman l Ruim 20 jaar specialist in persoonlijke training en voedingsadvies l Fit en strak zonder lichamelijke klachten door beter bewegen en eten l Gratis proefles!
GROENTE

                                                                                                                                                                                                                                                                         Contact 

jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
1 op 1 functionele training en voedingsadvies Purmerend


jefitcoach Ray    

       1 op 1  

      functionele spiertraining



Hoeveel groente is gezond?

Groente is gezond, desondanks eet de gemiddelde Nederlander er te weinig van. Slechts vijf procent van de bevolking consumeert de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van tweehonderd gram. Daarbij maken grote verschillen in productiewijzen het lastig om bewust te kiezen. Dit artikel bespreekt het belang van volwaardige voeding met voldoende groente, zonder de noodzaak van dure superfoods.


Waarom groente?

Je kunt je groenten koken, maar ook rauw of uit de diepvries bereiden. Hoe meer groenten je consumeert, hoe kleiner de kans op aandoeningen als een beroerte of hartziekte. Kalium verlaagt de bloeddruk. Groenten zijn caloriearm en mede gezond door een gebrek aan verzadigd vet, zout en suiker. Belangrijk is een totale en volwaardige voeding.


Vitamineverlies door koken

Wanneer je groenten in water kookt, verdwijnt een deel van de in water oplosbare vitamines. Het vitamine B en C verlies bedraagt ongeveer vijfentwintig tot vijftig procent. Van foliumzuur blijft ongeveer tachtig procent behouden. Je kunt zoveel mogelijk verlies voorkomen, door groenten kort te koken in weinig water of ze te stomen.


Voedingswaarde

Het lijkt erop dat het gehalte aan vitamines en mineralen in sommige plantenrassen is gedaald. Hiertegenover staat een hoge opbrengst, lange houdbaarheid en mooi uiterlijk. Toch kun je niet concluderen dat onze voeding in vergelijking met vroeger minder vitamines en mineralen bevat. De uitkomst kan ook worden beïnvloed door factoren als bemesting, plantenras en meetmethode.


Schone groente

De wettelijke normen voor resten landbouwgif op groente en fruit blijken soms (nog) te hoog. Hierdoor kan het voorkomen dat groente in de winkelschappen voldoet aan de wet, terwijl er toch gezondheidsrisico’s bestaan. Kies daarom voor schone producten en kijk naar het land van herkomst. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO keurmerk of EU-logo. 

 


Superfood hype

Superfoods wekken de illusie dat ze beter zijn dan gewone groente en fruit, terwijl veel vitamines en mineralen ook voorkomen in gewone groente. Het label is vooral een slimme marketingtruc om veel geld uit te geven aan eten. De geclaimde gezondheidseffecten blijken vaak onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Superfoods zijn daarom een dure aanvulling voor een gezonde basis.


Conclusie

Zorg voor een volwaardige voeding met zo min mogelijk bewerkte producten. Neem hiervoor dagelijks een ruime hoeveelheid groente aangevuld met fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten. Wat superfoods precies zijn, blijft vaag. Wel duidelijk is de hoge prijs in verhouding tot wat er inzit. Het is goedkoper om je dagelijkse consumptie groenten te verhogen.









Bronnen

-Wang X, Ouyang Y, Liu J, Zhu M, Zhao G, Bao W, Hu FB. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2014.

-Kaiser KA, Brown AW, Bohan Brown MM, Shikany JM, Mattes RD, Allison DB. Increased fruit and vegetable intake has no discernible effect on weight loss: a  systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014.

-Hu D, Huang J, Wang Y, Zhang D, Qu Y. Fruits and vegetables consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Stroke. 2014.

-Yang Y, Zhang D, Feng N, Chen G, Liu J, Chen G, Zhu Y. Increased intake of vegetables, but not fruit, reduces risk for hepatocellular carcinoma: a meta-analysis. Gastroenterology. 2014.

-C.T.M. van Rossum ea. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Diet of children and adults aged 7 to 69 years. 2011.

-Mayer A. Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables. British Food Journal 1997.

-www.weetwatjeeet.nl

-www.foodwatch.nl

-Wat is nu gezond – Martijn Katan.

-www.thequestionmark.org/blog/goed-of-fout-we-doen-een-boekje-open-over-groente-en-fruit

-Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit - Overzicht van uitkomsten NVWA-inspecties 2012-2014.

-www.mineralresourcesint.co.uk/pdf/mineral_deplet.pdf.

-www.nvwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2049421/nvwa-afname-overtredingen-resten-gewasbeschermingsmiddelen-groente-en-fruit%20