Personal trainer én diëtist in Purmerend l Jefitcoach Ray is personal trainer, sportwetenschapper én diëtist afkomstig uit de voetbalfamilie Koeman l Ruim 20 jaar specialist in persoonlijke training en voedingsadvies l Fit en strak zonder lichamelijke klachten door beter bewegen en eten l Gratis proefles!
KOFFIE

                                                                                                                                                                                                                                                                         Contact 

jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
1 op 1 functionele training en voedingsadvies Purmerend


jefitcoach Ray    

       1 op 1  

      functionele spiertraining



Cafeïne, koffie en sport

Na water wordt koffie het meest gedronken in Nederland. Ongeveer een kwart van alle ingenomen drankjes is koffie. Dit cafeïnehoudende brouwsel draagt onder meer bij aan de stimulatie van het centrale zenuwstelsel, verhoogde afgifte van adrenaline en vetafbraak. Dit artikel beschrijft het effect van cafeïne op je vochtbalans, lichaamsgewicht, sportprestatie, vermoeidheid en gezondheid.


Werking

Cafeïne zit in veel voedingsmiddelen zoals koffie, thee, cola en energiedrankjes. De stimulerende werking heeft onder meer invloed op je motivatie, waardoor je langer doorgaat. Cafeïne wordt normaal gesproken binnen een uur opgenomen door het lichaam. Een kopje koffie bevat ongeveer honderd milligram van deze stimulerende stof.


Beter presteren

Uit onderzoek blijkt dat inname van drie tot zes milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht leidt tot betere duurprestaties. Dit zijn ongeveer vier koppen koffie. Het lijkt erop dat sportprestaties worden verbeterd door een hogere vetverbranding, waardoor de glycogeenvoorraad langer gespaard blijft. Minder uitgesproken is het gebruik van cafeïne op explosieve training.


Vermoeidheid

Cafeïne beïnvloedt het centrale zenuwstelsel en de adrenalineactiviteit. In de hersenen worden stoffen vrijgemaakt die het vermoeidheidsgevoel tegengaan. Mogelijk bevordert cafeïne het vrijmaken van calcium, waardoor spieren beter samentrekken. Deze effecten nemen af door gewenning, wanneer je al veel cafeïne binnenkrijgt.


Adenosine

Met elk uur dat je wakker bent, neemt de hoeveelheid adenosine toe. Deze neurotransmitter is gerelateerd aan de opbouw van vermoeidheid over de dag. Cafeïne kan bepaalde receptoren blokkeren, waardoor vrijgekomen adenosine minder werkzaam wordt. Hiermee kan de slaapremmende invloed van cafeïne worden verklaard.


Gezondheid

Er zijn aanwijzingen dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt bij mensen die vier koppen koffie per dag drinken. Er is geen bewijs dat koffie en cafeïne de bloeddruk verhogen. Soms kan cafeïneconsumptie leiden tot bijwerkingen als slapeloosheid, maagklachten, hoofdpijn en uitdroging. Meer onderzoek is nodig naar de mogelijk beschermende werking op dementie.


Vochtbalans

Een matige dosering van minder dan vierhonderd milligram cafeïne per dag werkt nauwelijks of niet vochtafdrijvend. Een hogere inname is vooral diuretisch bij mensen die meerdere dagen geen cafeïne hebben verteerd. Er zijn aanwijzingen dat koffie en cafeïne geen negatieve invloed hebben op de vochtbalans tijdens inspanning.


Gewichtsverlies

Het is bekend dat cafeïne het metabolisme versnelt. Dit wil niet zeggen dat je er ook door afvalt. Er is weinig bewijs dat cafeïne leidt tot gewichtsverlies. Kortetermijnonderzoek geeft zelfs aan dat meer cafeïnegebruik zorgt voor een hogere calorie-inname. Verdere onderzoeken zijn nodig die kijken naar de lange termijn.


Conclusie

 

De consumptie van cafeïne via voeding of supplementen draagt bij aan betere duurprestaties. Hiervoor moet je dagelijks niet (te) veel cafeïne binnenkrijgen. Met betrekking tot gewichtsverlies en krachttraining heeft cafeïne weinig effect. (Regel)matig koffiegebruik heeft geen nadelige invloed op de vochtbalans. Voor de meeste mensen is een bakkie troost gezellig en gezond!





Bronnen

-Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N. Coffee consumption and  mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014.

-Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014.

-Hodgson AB, Randell RK, Jeukendrup AE. The metabolic and performance effects of caffeine compared to coffee during endurance exercise. PLoS One. 2013.

-Glaister M, Patterson SD, Foley P, Pedlar CR, Pattison JR, McInnes G. Caffeine and sprinting performance: dose responses and efficacy. J Strength Cond Res. 2012.

-Mostofsky E, Rice MS, Levitan EB, Mittleman MA. Habitual coffee consumption and risk of heart failure: a dose-response meta-analysis. Circ Heart Fail. 2012.

-Mesas AE, Leon-Muñoz LM, Rodriguez-Artalejo F, Lopez-Garcia E. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011.

-Warren GL, Park ND, Maresca RD, McKibans KI, Millard-Stafford ML. Effect of caffeine ingestion on muscular strength and endurance: a meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2010.

-Astorino TA, Roberson DW. Efficacy of acute caffeine ingestion for short-term high-intensity exercise performance: a systematic review. J Strength Cond Res. 2010.

-Santos C, Costa J, Santos J, Vaz-Carneiro A, Lunet N. Caffeine intake and dementia: systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis. 2010.

-Ganio MS, Klau JF, Casa DJ, Armstrong LE, Maresh CM. Effect of caffeine on sport-specific endurance performance: a systematic review. J Strength Cond Res. 2009.

-Wu JN, Ho SC, Zhou C, Ling WH, Chen WQ, Wang CL, Chen YM. Coffee consumption and risk of coronary heart diseases: a meta-analysis of 21 prospective cohort studies. Int J Cardiol. 2009.

-Roehrs T, Roth T. Caffeine: sleep and daytime sleepiness. Sleep Med Rev. 2008.

-Maughan RJ, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. J Hum Nutr Diet. 2003.