Personal trainer én diëtist in Purmerend l Jefitcoach Ray is personal trainer, sportwetenschapper én diëtist afkomstig uit de voetbalfamilie Koeman l Ruim 20 jaar specialist in persoonlijke training en voedingsadvies l Fit en strak zonder lichamelijke klachten door beter bewegen en eten l Gratis proefles!
KOKOSVET

                                                                                                                                                                                                                                                                         Contact 

jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
1 op 1 functionele training en voedingsadvies Purmerend


jefitcoach Ray    

       1 op 1  

      functionele spiertraining



Kokosvet

Kokosvet is het meest verzadigde plantaardig vet dat bestaat. Desondanks lijken veel mensen overtuigd van de heilzame werking. Dit artikel bespreekt de kokoshype aan de hand van een aantal interessante claims. In welke mate stimuleert het eten van kokosvet de vitaliteit en gezondheid? Wat zijn de effecten voor je hart en lichaamsgewicht?


Vet effect

Producten met vet bestaan altijd uit een combinatie van onverzadigde en verzadigde vetzuren. Consumptie van voldoende onverzadigd vet verbetert bij veel mensen de bloeddruk en cholesterolsamenstelling. Dit effect geldt niet als je verzadigd vet alleen maar vervangt door geraffineerde koolhydraten. De verzadigde versie tref je veel in kokosnoten en dierlijke producten. De kokosnoot is een steenvrucht, die zelfs voor bijna negentig procent bestaat uit verzadigd vet.


Leefstijl

De kans op ziektes neemt toe door een overschot aan triglyceriden en insuline in het bloed, wat samenhangt met vetopslag in de buik. Om onder andere hart- en vaatziekten te voorkomen, is het daarom van belang niet alleen op verzadigde vetzuren en snelle suikers te letten, maar tevens rekening te houden met factoren als energiebeperking, voldoende beweging en gewichtsverlies bij een dikke buik. Je kunt stress, slaapgebrek en onvoldoende beweging onmogelijk goedmaken met gezonde voeding alleen.


Gewichtsregulatie

Normaal gesproken vervoeren lipoproteïnen lange vetzuren naar de vetcellen, waar ze worden opgeslagen. Kokosvet bevat middellange vetzuren, die oplossen in water en niet verpakt hoeven te worden in lipoproteïnen. De vetzuren uit kokosvet komen rechtstreeks via de lever in het bloed terecht, waar ze direct beschikbaar zijn voor verbranding. Bij een positieve energiebalans belanden ze echter gewoon in de vetopslag, zonder extra calorieën te verbranden.


Bakken en braden

Dat kokosvet bij normale kamertemperatuur vast is, wordt veroorzaakt door de verzadigde vetten. Kokosolie is zeer stabiel en kent een hoog kookpunt, hoger dan bijvoorbeeld olijfolie. De olie oxideert niet snel, waardoor het prima geschikt is om in te bakken en frituren. Verder is kokosvet uitstekend te gebruiken als handcrème. Meer onderzoek is nodig naar de gezondheidsclaims van laurinezuur in kokosvet.


Conclusie

Voor de gezondheid kun je kiezen uit verschillende soorten vetzuren: zoals ongeraffineerde (olijf)olie en kleine hoeveelheden kokosvet. Zorg voor een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon met onder meer verzadigd vet. Bij gewichtsregulatie maakt het uiteindelijk niet uit of de calorieën uit lange- of middellange vetzuren komen. De individuele vetconsumptie moet in een breed kader van voedingsadviezen worden vastgesteld met leefgewoonten als basis.


Bronnen

- Li Y, and others. Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study. J Am Coll Cardiol. 2015.

- Baillot A, and others. Effects of lifestyle interventions that include a physical activity component in class II and III obese individuals: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2015.

- Mumme K, Stonehouse W. Effects of medium-chain triglycerides on weightloss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad. Nutr Diet. 2015.

- Bueno NB, de Melo IV, Florêncio TT, Sawaya AL. Dietary medium-chain triacylglycerols versus long-chain triacylglycerols for body composition in adults: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr. 2015.

- Chowdhury R, and others. Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2014.

- Rego Costa AC, Rosado EL, Soares-Mota M. Influence of the dietary intake of medium chain triglycerides on body composition, energy expenditure and satiety: a systematic review. Nutr Hosp. 2012.

- Vergeer M, and others. The HDL hypothesis: does high-density lipoprotein protect from atherosclerosis? Academic Medical Center, University of Amsterdam. 2010.

- Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010.