1-op-1 spiertraining met blijvend resultaat
Vaak vergeet men in de sportschool voldoende aandacht te besteden aan oefeningen voor een goede functionele stabiliteit. Als de basis van je lichaam niet goed is, presteer je minder en krijg je sneller blessures. Met persoonlijke begeleiding ontwikkel je een blijvend fundament op het gebied van proprioceptie en intermusculaire coördinatie, waardoor je steeds beter gaat bewegen en presteren. Je beloning is een betere gezondheid en een sterker en fitter lichaam.
Zittend bestaan
Je hebt mensen die acht uur per dag op hun werk ‘moeten’ zitten. Vervolgens rijden ze naar de sportschool om deze gewoonte voort te zetten op apparaten. Meestal worden oefeningen met losse gewichten zittend gedaan met als gevolg dat men sneller een ongezonde lichaamshouding ontwikkelt bijv. naar voren gedraaide schouders en een bolle rug. Uiteraard is het gevolg geen goed resultaat.
Botten, spieren en pezen moeten worden aangestuurd om bewegingen mogelijk te maken. Het centrale zenuwstelsel zendt signalen uit die bepalen welke spieren samentrekken. Verschillende combinaties zijn mogelijk: sommige spieren ontspannen, terwijl andere aanspannen. Voordat een beweging begint, heeft je centrale zenuwstelsel al een plan gemaakt hoe de beweging moet verlopen. Informatie over het bewegingsverloop komt vooral voort uit die beweging zelf via receptoren in je huid, spieren, pezen en gewrichten. Bij veel functionele activiteiten word je houding en beweging onbewust aangestuurd.
Zowel spieractivatie, spierkracht en intermusculair evenwicht zijn belangrijk voor een goede spiercontrole en coördinatie. Het kan raadzaam zijn om op het juiste moment een bepaalde spier te activeren of inhiberen. Onbewuste spiercontrole kan op verschillende manieren verbeterd worden door bijv. ritmische stabilisatie training en gecontroleerde (balans) oefeningen. De kwaliteit van je bewegen is belangrijker dan de belasting. Door een goede techniek en gecontroleerde uitvoering krijgen bewegingen tijd om in te slijpen.
Veel problemen aan het scapula zijn gerelateerd aan onvoldoende spieractiviteit in het lokale spiersysteem. Belangrijk is in dit verband het aanspannen van de onderste trapeziusbundel en de serratus anterior. Riskante oefeningen met extreme endorotatie als de upright row kunnen schouderklachten veroorzaken of verergeren. Andere oefeningen die impingement (inklemming) provoceren is de lat pull down met een stang in je nek en dumbell flys.
Conclusie
Veel mensen maken de fout onvoorbereid te beginnen aan krachttraining. Door eenzijdige belasting met gewichten worden lichamelijke onevenwichtigheden gecreëerd die compensaties (bad habits) en blessures bevorderen. Belangrijk in de werkwijze van jefitcoach Ray is het behalen van een optimale koppeling tussen je motoriek en sensoriek voor een gestabiliseerd lichaam dat ook op lange termijn goed presteert.
Bronnen
- G.J. van Ingen e.a. Biomechanica. Klassieke mechanica toegepast op het bewegen van de mens, Amsterdam: Bewegingswetenschappen VU.
- Clinical Sports Medicine - Brukner & Khan's: in NL Sportgeneeskunde - Hans Tol en Robert-Jan de Vos.
-Krachttraining & coördinatie- F. Bosch.
-Anatomie v/d wendbaarheid- F. Bosch.
-Low Back Disorders Evidence-Based Prevention & Rehab - S. McGill.
-Supertraining - Mell Siff.
-NASM Essentials Sports Performance.
-Functional Movement - G. Cook.
-Corrective Exercise Solution - E. Osar.
-Postural training - Kesh Patel.
Kvk-nummer 57561397 | jeFitcoach Functional Training | Triodos NL57 TRIO 0197 6235 14