jeFITCOACH RAY | Personal trainer én personal training expert in Purmerend
FRUCTOSE


jefitcoach Ray

1 op 1 

functionele spiertraining

jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
jefitcoach Ray l persoonlijke training en voeding Purmerend
jefitcoach Ray l Functionele spiertraining Purmerend
jefitcoach Ray l Fitness en voedingscoach Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 trainingsexpert Purmerend
jefitcoach Ray l Sportwetenschapper én personal trainer Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke fitness begeleiding Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke coach kickboksen Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke spiertraining en afvallen Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 coaching Purmerend
jefitcoach Ray l Strak en Fit met trainingsexpert Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 kickboksen en voedingsbegeleiding Purmerend
jefitcoach Ray l Personal fitness expert Purmerend
jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend

Fructose wordt vaak in verband gebracht met allerlei risico's voor je gezondheid. Consumptie van dit omstreden goedje zou sneller leiden tot kwalen als leververvetting, metabool syndroom en overgewicht. In dit artikel doe ik een poging om deze veelbesproken voedingsstof in het juiste perspectief te plaatsen. Weet dat fructose bijna altijd samen met glucose binnenkomt.


Suikersoorten

Gewone suiker heet sucrose of sacharose. Het wordt gemaakt van suikerbiet/-riet en verteert in je lichaam tot fructose en glucose. Fructose is bijna twee keer zo zoet als glucose en komt van nature voor in fruit, honing en groente. Fruit bestaat voor een deel uit vruchtensuiker, omgerekend ongeveer zes gram per appel en vijf gram per banaan. Glucose en fructose worden op verschillende wijze gemetaboliseerd, maar leveren dezelfde hoeveelheid energie.


Bewerking

In Nederland wordt kristalsuiker gemaakt van suikerbiet en toegevoegd aan producten als vruchtensap, frisdrank, koek, ijs, vlees, soep en ontbijtgranen. In de Verenigde Staten is dit te duur en wordt suiker vooral uit maïs gemaakt. High Fructose Corn Sirup (HFCS) wordt via verschillende enzymatische processen gefabriceerd, waarbij een deel van de gevormde glucose in fructose veranderd. HFCS kan een fructose concentratie hebben van 42, 55 of 90 procent.


Metabolisme

Glucose leidt tot meer insuline in het lichaam, waarbij een overmaat wordt omgezet in glycogeen. Als deze voorraden vol zitten, wordt het overschot aan glucose omgezet in vetweefsel. Fructose wordt onder isocalorische omstandigheden gemetaboliseerd door de lever. Bij hoge consumptie kan de hoeveelheid triglyceriden in het bloed en lever toenemen. Nederlanders gebruiken gemiddeld vijftig tot zestig gram fructose per dag.


Lichaamsgewicht

De suggestie dat suiker en fructose altijd worden omgezet in vet is een fabel. De lever van muizen zet welliswaar vijftig procent van de ingenomen fructose om in vet, maar dit geldt niet voor mensen. Zelfs bij een zeer hoge suiker en fructose inname wordt het grootste deel geoxideerd in de energiestofwisseling. Ondanks dat suikers een andere moleculaire structuur bezitten, verschillen ze weinig van fructose in hun effecten op gewichtsregulatie.


Zoete drankjes

Energiehoudende vloeistoffen worden minder goed door het verzadigingssysteem waargenomen dan vast voedsel. Fructose werkt daar aan mee door een lagere insulineafgifte en leptine productie. Daarnaast zijn suikerhoudende drankjes goedkoop, lekker en overal te koop. Als je minder energie wilt binnenkrijgen, is het goed zoveel mogelijk dranken met een hoog energiegehalte te vervangen door water of thee.


Conclusie

Een gevarieerde, evenwichtige voeding vormt de basis voor een gezonde leeftstijl. Al zijn suikers in verse vruchten precies hetzelfde als gewone suiker: in een gezond voedingspatroon mag fruit en groente niet ontbreken. Blijf bewust van calorieën uit energiehoudende drankjes die ongemerkt kunnen bijdragen aan een positieve energiebalans en hoger lichaamsgewicht.

Fructose in voeding Purmerend - jefitcoach.nl

Fructose metabolisme: begrijp de impact op je gezondheid.

Bronnen

-Kolderup A, Svihus B. Fructose Metabolism and Relation to Atherosclerosis, Type 2 Diabetes and Obesity. J Nutr Metab. 2015.

-Raatz SK, Johnson LK, Picklo MJ. Consumption of Honey, Sucrose and High-Fructose Corn Syrup Produces Similar Metabolic Effects in Glucose-Tolerant and -Intolerant Individuals. J Nutr. 2015.

-Xiang X, and others. [Effects of fructose on triglycerides in individuals with diabetes: a Meta-analysis of experimental trials]. 2015.

-Lowndes J, Sinnett S, Yu Z, Rippe J. The effects of fructose-containing sugars on weight, body composition and cardiometabolic risk factors when consumed at up to the 90th percentile population consumption level for fructose. Nutrients. 2014.

-Chung M, and others. Fructose, high-fructose corn syrup, sucrose, and nonalcoholic fatty liver disease or indexes of liver health: systematic review and meta-analysis. 2014.

-Kelishadi R, Mansourian M. Association of fructose consumption and components of metabolic syndrome in human studies: systematic review and meta-analysis. 2014.

-David Wang D, and others. Effect of fructose on postprandial triglycerides: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. Atherosclerosis. 2014.

-Ludwig DS. Examining the health effects of fructose. JAMA. 2013.

-de Ruyter JC, Seidell JC, Katan MB. A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. 2012.

-Te Morenga L, Mallard S, Mann J. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. 2012.