jeFITcoach Ray l 'Alles onder 1 dak' personal training specialist in Purmerend.
SETPOINT


jefitcoach Ray

1 op 1 

functionele spiertraining

jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
jefitcoach Ray l persoonlijke training en voeding Purmerend
jefitcoach Ray l Functionele spiertraining Purmerend
jefitcoach Ray l Fitness en voedingscoach Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 trainingsexpert Purmerend
jefitcoach Ray l Sportwetenschapper én personal trainer Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke fitness begeleiding Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke coach kickboksen Purmerend
jefitcoach Ray l Persoonlijke spiertraining en afvallen Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 coaching Purmerend
jefitcoach Ray l Strak en Fit met trainingsexpert Purmerend
jefitcoach Ray l 1-op-1 kickboksen en voedingsbegeleiding Purmerend
jefitcoach Ray l Personal fitness expert Purmerend
jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend
jefitcoach Ray l personal trainer en dietist in Purmerend

Er bestaan verschillende soorten eetgedrag. Zo zijn er mensen die gemakkelijk bezwijken voor geuren uit de keuken. Anderen gaan juist meer eten bij negatieve gevoelens of op ‘zwakke’ momenten in een lijnperiode. Lees meer over de setpoint theorie, lijngericht eetgedrag, oorzaken van emotioneel eten en potentieel succesvolle lijners. 


Lijngericht eetgedrag

Volgens de hypothese van lijngericht eetgedrag zijn afvalpogingen de belangrijkste oorzaak van overgewicht. Er zijn aanwijzingen dat de grootte en het aantal vetcellen in je lichaam bepalend zijn voor het setpoint gewicht. Ligt het feitelijke gewicht lager dan je setpoint, dan zal je lichaam door allerlei mechanismen proberen terug te keren naar het oorspronkelijke natuurlijke gewicht. Je eetlust neemt toe, de stofwisseling vertraagt en er ontstaat een voorkeur voor calorierijke voeding.


Setpoint theorie 

Helaas zijn de mechanismen om een zwaarder lichaam terug te vormen minder sterk. Dit komt vooral omdat overgewicht tijdens de evolutie van de mens nooit een probleem is geweest. Bij langdurig overgewicht verandert je setpoint vaak al binnen een jaar in een hoger gewicht. Dit is geen vastliggend punt, maar een marge die bestaat uit een boven- en ondergrens. Hierbij ervaart je lichaam het hogere lichaamsgewicht als natuurlijk.


Beter afvallen met persoonlijke coaching

Succesvolle lijners kunnen meestal goed met gevoelens van honger omgaan. Om deze groep op te sporen, gebruikt jefitcoach de gevalideerde Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE). Hiermee kan worden vastgesteld of een dieet kans van slagen heeft of dat een andere behandelingsvorm zoals gedragstherapie wenselijk is. De NVE is voor artsen, diëtisten en psychologen ontwikkelt om het eetgedrag in kaart te brengen.


Psychosomatisch model: eten door emotie

Het blijkt dat diëten zelden werken bij mensen die hoog scoren op de schaal van emotie eten. Hoe radicaler het eetregime, hoe groter de kans dat het misgaat. Een emotionele eter zal meer consumeren wanneer spanningen zich voordoen. Gevoelsblindheid bevordert eetstoornissen en eetbuien, terwijl de neiging tot overeten vaak verdwijnt met therapie gericht op de aanpak van psychische problemen en trauma zoals EMDR.


Psychologische oorzaken

Als ouders en vooral moeders de behoeftes van hun kind negeren, dan leert het kind niet naar de eigen impulsen en gevoelens te luisteren. Bijvoorbeeld bij verwaarlozing kan een gebrek aan onderscheidingsvermogen tussen gevoelens van honger en verzadiging ontstaan. Emotioneel eetgedrag wordt in verband gebracht met depressiviteit, impulsiviteit en tekort aan dopamine in de hersenen.


Conclusie

Volgens de setpoint hypothese bezit elk lichaam een controlesysteem dat bepaalt hoeveel vet je moet hebben. Deze regulatie is zeer complex en verloopt via allerlei neurale en hormonale routes, waarbij aspecten als cognities en emoties een gewichtige rol spelen. Jefitcoach Ray gebruikt de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag als effectief hulpmiddel om het voedingsadvies optimaal te laten aansluiten bij jouw persoonlijke situatie.

Bronnen

-Strien T van - Ned Vragenlijst voor Eetgedrag 2013.

-Sumithran P. The defence of body weight: a physiological basis for weight regain after weight loss. 2013.

-Keating L. Structural relationships among attachment insecurity, alexithymia and body esteem in women with eating disorders. 2013.

-Langeveld M, ea. Het magere resultaat van diëten Ned Tijdschr Geneeskd. 2013.

-Lowe MR. Dieting and restrained eating as prospective predictors of weight gain. 2013.

-van Strien T. Emotional eating and food intake after sadness and joy. 2013.

-Dekker, E.M. Effecten van een psychologische benadering voor afvallen op eetgedrag: ‘Denk je slank’. Masterscriptie, UvA, 2012.

-van Strien T. Eating style, overeating, weight gain. A prospective 2-year follow-up study in a representative Dutch sample. 2012.

-Rosenbaum M. Long-term persistence of adaptive thermogenesis in subjects who have maintained a reduced body weight. 2008.

-van Strien T. Effects of distress, alexithymia and impulsivity on eating. 2007..